Nasze kawy
Od 1971 roku najważniejsza dla nas była, jest i będzie jakość. Naszą pasją jest etyczne pozyskiwanie tylko najlepszych ziaren kawy Arabica i palenie ich z największa starannością. Naszej pasji do kawy dorównuje jedynie zamiłowanie do dzielenia się nią.
Niezależnie od tego, czy popijasz ją samemu, czy przyjmując gości, delektowanie się kawą w domu powinno być relaksującym i kojącym doświadczeniem.
Przy tak wielu opcjach wyboru, trudno znaleźć tę perfekcyjną filiżankę.
The Starbucks Roast™ Spectrum
Nasze kawy klasyfikowane są ze względu na trzy profile palenia, dzięki czemu z łatwością znajdziesz smak i intensywność idealną dla Ciebie.
Lżej zbudowana i aksamitna kawa Starbucks® Blonde Roast delikatnie budzi zmysły — prosta, aromatyczna z ledwie wyczuwalnym aromatem palenia.
Blonde Roasts
Aksamitna i zrównoważona, nasza średnio palona kawa jest idealna na każdą przerwę.
Medium Roasts
Pełniejsza i mocna — ta kawa ma bogaty smak i charakterystyczną głębię intensywnego palenia.
Dark Roasts
Starbucks w domu
Zabierz swoje ulubione napoje do domu, dzięki czemu zawsze będziesz cieszyć się idealną filiżanką kawy.
French Press
French Press pozwala zachować cenne oleje, które ulegają absorbcji w papierowych filtrach, i pozwala wydobyć pełny smak kawy, zapewniając jednocześnie gęstą i bogatą konsystencję.
1. Zmiel i odmierz
Pamiętaj, że kawa jest produktem spożywczym. Kupuj ją często w małych ilościach, aby cieszyć się jej świeżością.
WSKAZÓWKA: Pamiętaj, że kawa jest produktem spożywczym. Kupuj ją często w małych ilościach, aby cieszyć się jej świeżością.
2. Dodaj gorącą wodę
Aby nadać kawie najlepszy możliwy smak, używaj wody filtrowanej lub butelkowanej.
WSKAZÓWKA: Aby nadać kawie najlepszy możliwy smak, używaj wody filtrowanej lub butelkowanej.
3. Umieść tłok i zaparz
Włóż tłok ponownie do środka (nie wciskając go jeszcze w dół) i pozostaw kawę do zaparzenia na 4 minuty.
4. Wciśnij tłok i podawaj.
Delikatnie wciśnij tłok w dół, aż dotkie dna naczynia i ciesz się smakiem swojej świeżo zaparzonej kawy.Pour-over
Przygotowanie kawy metodą pour over (przelewową) to bardzo prosty i przystępny sposób na zaparzenie jednej filiżanki kawy o czystym, w pełni rozwiniętym smaku.
1. Odmierz i zagotuj
Odmierz tyle wody, ile potrzebujesz oraz odrobinę do przelania filtra. Doprowadź do wrzenia.
2. Nawilż filtr
Lekko przelej gorącą wodą papierowy filtr a następnie wylej użytą do tego celu wodę. To nada Twojej kawie najczystszy możliwy smak.
3. Odmierz i zmiel
Następnie odmierz kawę. Przy tej metodzie, użyj kawy zmielonej do zaparzania w papierowych filtrach. Jest ona dość drobno mielona i wyglądem przypomina cukier granulowany. Odmierz dwie łyżki kawy na 200 ml wody.
4. Nalej i wstrzymaj
Użyj zagotowanej właśnie wody i zalej lejek do połowy wysokości, aby dobrze pokryć ziarna. Zaczekaj 10 sekund i pozwól kawie rozkwitnąć. Pozwala to kawie na równomierne uwodnienie oraz wydobycie smaku.
5. Zakończ parzenie i ciesz się smakiem
Powoli dodaj resztę wody, nalewając ją delikatnymi, kolistymi ruchami, tak aby pokryć wszystkie fusy. Ciesz się smakiem swojej świeżo zaparzonej kawy.
WSKAZÓWKA: Aby kawa parzona w lejku była jeszcze lepsza, możesz użyć zegarka do odmierzenia właściwego czasu. Przygotowanie filiżanki powinno zająć około 3 minut.Iced Pour-Over
Iced pour-over to prosty i przystępny sposób na przygotowanie bogatej, pełnej w smaku mrożonej kawy.
1. Nawilż filtr
Lekko przelej gorącą wodą papierowy filtr a następnie wylej użytą do tego celu wodę. To nada Twojej kawie najczystszy możliwy smak.
2. Wybierz odpowiedni stopień zmielenia kawy
Przy tej metodzie, użyj kawy zmielonej do zaparzania w papierowych filtrach. Jest ona dość drobno mielona i wyglądem przypomina cukier granulowany.
3. Odmierz
Kawę przygotowana metodą iced pour-over parzy się dwa razy mocniejszą (później jest rozcieńczona za pomocą lodu), więc odmierz 4 łyżki kawy na każde 200 ml gorącej wody.
4. Nalej i zaczekaj
Użyj zagotowanej właśnie wody i zalej lejek do połowy wysokości, aby dobrze pokryć ziarna. Zaczekaj 10 sekund i pozwól kawie rozkwitnąć. Pozwala to kawie na równomierne uwodnienie oraz wydobycie smaku.
5. Zakończ parzenie
Powoli dodaj resztę wody, nalewając ją delikatnymi, kolistymi ruchami, tak aby pokryć wszystkie fusy.
6. Dodaj lód
Wlej świeżo zaparzoną kawę do dzbanka z lodem, pozwól jej ostygnąć i podawaj natychmiast.
WSKAZÓWKA: Kawy afrykańskie idealnie nadają się do przyrządzania kawy mrożonej ze względu na soczystą moc oraz cierpką, cytrusową nutę.Ekspres przelewowy
Ekspres przelewowy, to wygodny sposób na przygotowanie wspaniałej kawy. Dzięki odpowiedniemu stopniowi zmielenia i czystej wodzie możesz tą metodą zaparzyć fantastyczną filiżankę.
1. Wybierz odpowiedni stopień zmielenia kawy
Jeżeli masz filtr z płaskim dnem, użyj kawy średnio mielonej, przypominającej fakturą sól morską. Jeśli masz filtr stożkowy, użyj drobno mielonej kawy, przypominającej fakturą cukier granulowany.
2. Odmierz
Odmierz po dwie łyżki świeżo zmielonej kawy na każde 200 ml wody.
3. Zaparz i ciesz się smakiem
WSKAZÓWKA: Świeża kawa jest zawsze najlepsza, więc zaparz jej taką ilość, jakiej w tej chwili potrzebujesz. Podgrzewanie kawy może osłabić jej smak.